Maat

De juiste maat is het begin van alles...

Om te beginnen, een paar mythes doorprikken:

  1. Heb je het moeilijk om een passende bh te vinden? De juiste maat kiezen is nu eenmaal geen piece of cake. Edward Pechter, een bekende plastische chirurg, zei ooit: "Een comfortabele, goed passende bh vinden, is meer een kwestie van beredeneerd gokken, trial and error, dan van precies meten."
  2. Je hebt niet één bh-maat. Je maat kan verschillen van merk tot merk en zelfs van snit tot snit. Bovendien verandert een vrouw meerdere keren in haar leven van maat. Een kilootje verdikt of vermagerd, bevallen, de menopauze... Het doet allemaal iets met onze borsten. Laat dus geregeld je maat bepalen door een Lingerie Styling-expert. Het zal je look en je zelfvertrouwen alleen maar deugd doen!
  3. Je bent niet zomaar een C- of een F-cup. De cupmaat gaat altijd mee met de borstomtrek. Om een voorbeeld te geven: een 70C heeft een kleiner volume dan een 100C. En het volume van een 80D is gelijk aan dat van een 85C. Het maakt het niet gemakkelijk, maar het geeft je soms wel wat ruimte om te variëren als je tussen twee maten in zit.


Maatadvies, zelf aan de slag...

maat_bh

Je gaat best zelf af en toe eens na of je nog de juiste bh-maat draagt. Dat kan je snel doen aan de hand van deze vijf checkpoints:


1. Je rugpand
Het rugpand is het belangrijkste deel van je bh: het maakt het verschil tussen hangende en mooi gelifte borsten. Het is namelijk zo dat 80% van de steun van je bh hiervandaan komt. Het rugpunt van een bh moet mooi horizontaal op je rug, onder je schouderbladen zitten. Als het in het midden van je rug omhoog kruipt, is je omtrekmaat te groot. Ga dan een voor een kleinere omtrekmaat: het zal heel wat extra stevigheid geven.

Wist je dat een rugpand dat voldoende steun geeft, niet minder dan 1,3 kg 'kracht' uitoefent?

2. Je beugels
Beugels zijn geen dolken! Als de beugels prikken in je borst of onder je oksel, zit je bh niet zoals het hoort. Om te weten of je beugel goed zit, kun je er aan de zijkant even op drukken. Als die in je borstweefsel duwt, zit hij niet goed. Vaak is een beugel te klein en moet je een cupmaat groter gaan. Hij moet mooi onder je borst gaan en op de ribben zitten.

Wist je dat onze beugels hol zijn aan de binnenkant en bol aan de buitenant? Hierdoor zijn ze flexibel genoeg om zich rond de borst te plaatsen en zullen ze niet irriteren.

3. Het middenstuk van je bh
Het middenstuk is het stuk vooraan tussen de twee cups. Net zoals het rugpand zorgt het voor heel wat steun. Het moet plat tegen je borstbeen zitten. Als je er een vinger onder kan steken of het kantelt naar buiten, zit je bh niet goed. Probeer dan een andere maat of een ander model.

Wist je dat speciaal voor dit stuk een heel sterk materiaal wordt gekozen dat niet elastisch is? Dat is om zeker voldoende steun te geven.

4. De schouderbandjes
Je schouderbandjes zijn er niet om je borsten te liften. Ze zijn er om je bh op z’n plaats te houden. Al bij al zorgen ze voor zowat 10% van de steun. Als je bh goed zit, zou je er nog gemakkelijk twee vingers moeten kunnen onder steken. Sommige vrouwen dragen in hun schouders de sporen van te strakke schouderbandjes. Laat het niet zover komen. Het is echt niet nodig.

Wist je dat schouderbandjes, net zoals de rode zolen van de alombekende Louboutins, een signatuur kunnen zijn? Echte lingerielovers herkennen ze van mijlenver.

5. De cups.
We hebben van Moeder Natuur twee borsten gekregen, geen vier! Dus als er bovenaan de cup of aan de zijkant borstweefsel uitpuilt, is je cup echt te klein. Denk eraan: het is niet de letter die telt, maar het effect. Omgekeerd, als je bovenaan je bh niet helemaal vult, is je cupmaat wellicht te groot. Als de bovenkant voor je borst niet zo vol is, kan een andere snit je ook helpen.

Wist je dat de gemiddelde cupmaat van de vrouw steeds groter wordt? Ons favoriete grotematenmerk PrimaDonna zit inmiddels al aan een J-cup!
Tot slot een paar tips:

Trek een T-shirt aan
Om te weten of je bh je goed past, trek je best eens een T-shirt er boven aan. Je zal meteen zien of de bh je boezem flatteert of oneer aandoet.

Op de juiste manier aantrekken
De beste manier om een bh aan te doen is eerst voorover leunen en je borsten in de cups laten vallen. Als je rechtkomt, kan je de bh achteraan sluiten. Pas de schouderbandjes aan tot de juiste lengte. En controleer nog even of je borst goed in de cup zit. Ready to go!

Instant slanker met de juiste maat
Een goede bh werkt voor je. Hij geeft je borsten vorm en ondersteunt ze, lift ze en centreert ze. Het gevolg: hij maakt je taille vrij. En dat kan het verschil maken tussen een maatje meer of minder bij een aansluitende bloes of jurk.